Uzmanı uyardı! Dijital güvenlik için güçlü ve benzersiz parolalar oluşturun!

Posted by

Dijital Güvenlik İçin Öneriler!

İSTANBUL (İGFA) – Bilgisayar ve akıllı telefon güvenliğini sağlamak için yapılması gerekenler hakkında Prof. Dr. Burhan Pektaş önemli uyarılarda bulundu. Pektaş, her hesap için benzersiz, güçlü, ve karmaşık parolalar oluşturulmasını tavsiye ederken, parolaları güvenli bir şekilde saklamak için parola yöneticisi kullanılmasını önerdi. Ayrıca, hesaplarda iki faktörlü kimlik doğrulamanın etkinleştirilmesi gerektiğini belirtti. Bu uygulama, hesaplara erişimi zorlaştırarak ek bir güvenlik katmanı oluşturacaktır. Güncellemelerin düzenli olarak yapılmasını ve güvenilir bir antivirüs programının kullanılmasını da öneren Pektaş, bilgisayar ve akıllı telefonların zararlı yazılımlardan korunması için önemli adımların atılması gerektiğini vurguladı.

“P@r0lam!2024 gibi karakter çeşitliliği şifrenin tahmin edilmesini zorlaştırır”

Burhan Pektaş, dijital güvenliğin sağlanması için güçlü şifrelerin oluşturulması ve bu şifrelerin güvenli bir şekilde yönetilmesinin önemine değindi. Güçlü bir şifrenin en az 12 karakterden oluşması gerektiğini belirtirken, harfler, sayılar ve özel karakterlerin kombinasyonundan oluşan şifrelerin tercih edilmesi gerektiğini açıkladı. Örneğin; P@r0lam!2024 gibi bir şifre, şifrenin tahmin edilmesini oldukça zorlaştırarak güvenliği artırır.

Doğum tarihi şifre olarak kullanılmamalı

Doğum tarihi, isim veya kolayca tahmin edilebilecek ifadelerin şifre olarak kullanılmaması gerektiğini belirten Pektaş, rastgele karakterler veya kelimelerin kombinasyonlarıyla güçlü şifreler oluşturmanın önemine vurgu yaptı. Örneğin; B!z4rD$@07# gibi karmaşık şifreler tercih edilmelidir.

“Hesabınızı ‘Herkese Açık’ değil, ‘Özel’ olarak ayarlayın”

Pektaş, dijital kimliği korumanın sosyal medya hesaplarında dikkatli olmakla başladığını belirtti. Konum bilgisi gibi özel bilgilerin paylaşılmaması konusunda da uyarılarda bulundu.

Konum bilgisi gibi özel bilgileri paylaşmamaya özen gösterin

Sahte e-posta veya bağlantılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Pektaş, phishing saldırılarına karşı dikkatli olunmasını ve kişisel bilgilerin paylaşımından kaçınılmasını önerdi. Ayrıca, her paylaşımın içeriğinin iki kez düşünülmesi gerektiğini ve fazla kişisel bilgi içermemesi gerektiğini vurguladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir